Cercetătorii trag un semnal de alarmă cu privire la intenția lui Elon Musk de a testa implanturi cerebrale pe oameni, prin intermediul companiei Neuralink. Cu ajutorul unor dispozitive implantate în creier, sub forma unor monede, computerele vor fi folosind doar cu ajutorul gândurilor. Oamenii de știință se declară îngrijorați, ei afirmând că există probleme de ordin moral în cazul acestor studii.
Oamenii de știință atrag atenția că planurile pe care le are cel mai bogat om din lume pot avea impact asupra participanților la un astfel de proiect.
„Nu cred că există suficiente date publice cu privire la implicațiile de ansamblu ale acestui tip de tehnologie”, a spus dr. Karola Kreitmair, profesor asistent de istorie medicală și bioetică la Universitatea din Wisconsin-Madison, citată de Daily Beast.
„Îmi fac griji că există această relație incomodă între o companie care are profit și aceste intervenții medicale care sperăm că se fac pentru a ajuta oamenii”, a adăugat ea.
Săptămâna trecută, Neuralink a anunțat că angajează un director al studiilor clinice pe oameni. Anterior, compania și-a testa implanturile cerebrale pe o maimuță și pe porci.
Scopul anunțat al startup-ului lui Elon Musk este de a ajuta la atenuarea anumitor dizabilități, cum ar fi să permită persoanelor paralizate să-și controleze computerele și dispozitivele mobile prin activitatea craniană. Cu toate acestea, Musk a spus că are ambiții chiar mai mari. El a spus că intenționează să îi ajute pe oameni să realizeze o „simbioză” cu inteligența artificială, pentru a evita ca aceștia să fie „lăsați în urmă” de mașini.
Experții își fac griji pentru fiecare pas al Neuralink, începând cu testele în sine.
„Aceste produse sunt foarte nișate – dacă vorbim într-adevăr doar despre dezvoltarea lor pentru persoane paralizate –, piața este mică, dispozitivele sunt scumpe”, a spus dr. L. Syd Johnson, profesor asociat la Centrul de Bioetică și Științe Umaniste, de la SUNY Upstate Medical University.
„Dacă scopul final este să folosiți datele creierului dobândite pentru alte dispozitive sau să folosiți aceste dispozitive pentru alte lucruri – de exemplu, pentru a conduce mașini, pentru a conduce Tesla -, atunci ar putea exista o piață mult, mult mai mare”, a spus ea. „Dar apoi toți acei subiecți de cercetare umană – oameni cu nevoi reale – sunt exploatați și folosiți în cercetări riscante pentru câștigul comercial al altcuiva”, a adăugat specialistul.
În interviurile acordate The Daily Beast, mai mulți oameni de știință și academicieni și-au exprimat speranța că Neuralink va oferi în mod responsabil o nouă terapie pentru pacienți, deși fiecare a subliniat că există probleme de moralitate importante pe care Musk și compania nu le-au abordat încă pe deplin, în spațiul public.
Una dintre întrebări ar fi ce se întâmplă cu un participant la un studiu clinic care se răzgândește și vrea să iasă din cercetare ori dezvoltă complicații.
„Ceea ce am văzut în domeniu este că suntem foarte buni la implantarea (dispozitivelor)”, a spus dr. Laura Cabrera, care cercetează neuroetica la Penn State. „Dar dacă ceva nu merge bine, chiar nu avem tehnologia pentru a le explanta” și a le elimina în siguranță, fără a afecta creierul”.
Există, de asemenea, îngrijorări cu privire la „rigoarea controlului” din partea consiliului de administrație care va supraveghea procesele Neuralink, a mai spus dr. Kreitmair.
Academicienii au semnalat mai multe întrebări la care nu există încă un răspuns: Ce se întâmplă dacă Neuralink dă faliment după ce pacienții au deja dispozitive în creier? Cine poate controla datele despre activitatea creierului utilizatorilor? Ce se întâmplă cu aceste date dacă este vândută compania, în special unei entități străine? Cât timp vor dura dispozitivele implantabile? Neuralink va acoperi upgrade-urile pentru participanții la studiu, indiferent dacă studiile reușesc sau nu?
Contactată de Daily Beast, compania Neuralink nu a dorit să facă niciun comentariu pe marginea subiectului.